نرخ بهره (Interest Rate) چیست؟
در دنیای اقتصاد، مفهوم بهره به عنوان یک عامل انگیزهدهنده عمل میکند و باعث میشود وامدهنده در دراز مدت متضرر نشود و سود هم به دست بیاورد. مقدار بهره با توجه به نرخ بهره تعیین میشود و به عنوان مقدار پول اضافی یا کارمزد به مجموع مبلغ بازپرداخت، اضافه میشود.
نرخ بهره تأثیر عمیقی در چرخهی اقتصاد دارد، بهطوری که با کم و زیاد شدن آن، تصمیمهای اقتصادی مردم تغییر میکند. به طور کلی هر چه نرخ بهره بالاتر باشد، بیشتر افراد تمایل دارند پول خود را به بانکها بسپارند و تمایل برای وام گرفتن کمتر میشود، چون باید مقدار خیلی بیشتری از آنچه وام گرفتهاند را پس دهند. اما هرچه نرخ بهره پایینتر باشد، مردم تمایل پیدا میکنند وام بگیرند و کسی پولهای خود را به امید دریافت سود اندک در بانکها نگهداری نمیکند. علاوه بر این، وامگیرندهها مجبور نیستند مقادیری بیشتر از آنچه گرفتهاند پس دهند.
برای درک بهتر نرخ بهره و تأثیرات آن بر جامعه و اقتصاد، ابتدا باید مفهوم پول اعتباری را بشناسیم. در ادامه این مفهوم را توضیح میدهیم.
لطفاً توجه داشته باشید که اصول و تعاریف بیان شده در این مقاله، در سطح اقتصاد جهانی تعریف شدهاند و نباید با وضعیت اقتصادی کشورمان مقایسه شود.